Badkamer stucen,  Buitengevel,  Buitenmuren stucen,  Glad stucwerk,  Keuken stucen,  Plafond stucen,  Plafondafwerking,  Sierlijsten,  Sierpleister,  Spackspuiten,  Steigers

Plafond

Door de jaren heen kunnen er beschadigingen en of verkleuringen ontstaan in een plafond. Er zijn meerdere redenen dat er bijvoorbeeld deukjes, breuken, scheuren of andere soorten beschadigingen ontstaan. Dat kan zijn door gaten boren voor verlichting, uitdroging van het oude stucwerk of er is door een of andere reden tegen het stucwerk aangetikt tijdens bv een verhuizing. Daarnaast zijn er verschillende soorten oneffenheden die zich kunnen vormen door bijvoorbeeld vlekken of vochtplekken. Hierdoor wordt de kwaliteit van uw plafond aanzienlijk minder en kan deze minder goed bescherming bieden. Als een plafond niet behandeld wordt zal de kwaliteit van het plafond alleen maar sneller slechter worden.

Een plafond voorzien van stucwerk gaat iets anders in zijn werk dan ‘gewoon’ een muur stucen. We moeten urenlang boven ons hoofd werken en dat is best wel intensief. Helemaal als gaat om grote oppervlakten. In veel gevallen kunnen we gebruik te maken van een trapje. Maar met een trapje kun je niet overal even gemakkelijk bij en je moet constant je werk onderbreken omdat je het trapje moet verplaatsen om verder te kunnen stucen. Om die reden is het in sommige gevallen het beste om te werken met steigers. Monumentale panden of andere gebouwen waar een hoog plafond bijna de norm is, zullen we bijna altijd gebruik maken van steigers. Ook bij grote trappengaten, trapopgangen en buitengevels maken we vaak gebruik van steigers. Muren stucen kan vaak zonder steigers maar dat hangt wel af van het aantal vierkante meters en de hoogte van de muren.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het plafond te laten afwerken. Zo kan het glad gestuct worden of met een lichte structuur erin. In de meeste gevallen van een plafond stucen wordt er een sierpleister gebruikt. Sierpleister is een afwerking die vaak op wanden en op plafonds gebruikt wordt. Sierpleister is wel  een verzamelnaam van verschillende pleisterlagen met een sierlijk uiterlijk. Zo zijn er dus talloze varianten en mogelijkheden om het plafond mooi en goed af te werken. De meest gebruikte sierpleister op plafonds is toch wel de spachtelputz, maar ook granol en rustiekputz zijn goede alternatieven. Daarnaast wordt op de plafonds vaak gebruik gemaakt van versieringen om het plafond er nog mooier uit te laten zien. Er zijn verschillende vormen en afwerkingen waaronder sierlijsten en ornamenten.