Badkamer stucen,  Buitengevel,  Buitenmuren stucen,  Glad stucwerk,  Keuken stucen,  Raapwerk,  Wandafwerking

Raapwerk

Een stukadoor maakt met behulp van raapwerk muren en plafonds weer recht door delen van een oppervlak dikker of dunner te ‘rapen’ (op te zetten). Raapwerk kan ook worden toegepast op wanden of plafonds die beschadigingen vertonen. Een stukadoor maakt het oppervlakte weer strak en mooi door cementgebonden materiaal of een laag gipsmortel aan te brengen. In bepaalde ruimtes van een woning, zoals een badkamer of keuken is de vochtbelasting hoog. Voor raapwerk in een badkamer is cementgebonden raaplaag de beste keus. Dit materiaal is in tegenstelling tot gipsgebonden raapwerk goed bestand tegen veel vocht. Het is dus ook goed mogelijk om raapwerk op de buitengevel aan te brengen waar de gevels veel te maken heeft met vochtige weersinvloeden. Hiervoor heb je dus wel cementgebonden en of kalkmortel raapwerk nodig.

Wat is het verschil tussen raapwerk en pleisterwerk

Het gipsgebonden of kalkmortel raapwerk wordt op de muren en plafonds van de woonkamer of slaapkamers gebruikt. Gipsgebonden raapwerk kan niet goed tegen vocht. In bepaalde ruimtes van een woning, zoals een badkamer of keuken is de vochtbelasting hoog. Voor raapwerk in een badkamer is cementgebonden raaplaag de beste keus. Dit materiaal is in tegenstelling tot gipsgebonden raapwerk enorm goed bestand tegen veel vocht. Dat maakt raapwerk voor buiten enorm geschikt. Bij een cementgebonden laag is er ook sprake van een waterdichte afsluiting, waardoor er geen vochtplekken op de wand en/of het plafond te zien zijn.

Nog een belangrijke reden waarom een cementgebonden mortel in de badkamer de voorkeur heeft boven een gipsgebonden mortel is de kortere droogtijd, waardoor een stukadoor het oppervlakte snel kan betegelen. Dit komt mede door het feit dat het gebruikte gips vochtregulerend is. Scheve en of beschadigde wanden of plafonds zijn veel mensen onacceptabel. Wij kunnen deze door middel van raapwerk hier een eind aan maken. Dit stucwerk heeft een aantal grote voordelen waaronder dat het zeer geschikt is voor vochtige ruimtes, ideaal toe te passen is voor het maken van rondingen, zoals haarden of togen, het is brandvertragend en het is zeer geschikt voor buitenmuren, gevels, stallen etc.